De gemeente vermoedt dat u de Airbnb-regels heeft overtreden en wilt u een bestuurlijke boete opleggen. Wat nu? In dit stappenplan bestuurlijke boete bij Airbnb verhuur staan de acties om te ondernemen bij het krijgen van een bestuurlijke boete:

1. Weiger de toegang

Gemeentelijke toezichthouders kunnen de woning alleen betreden met toestemming van de bewoner. U heeft dus het recht om hen de toegang tot de woning te weigeren, waardoor zij de woning niet kunnen inspecteren om eventuele overtredingen te constateren. Het is hierbij wel belangrijk om te weten dat er ook zonder onderzoek een bestuurlijke boete kan worden opgelegd.

Op het moment dat een gast de toezichthouders binnenlaat in de woning is dit rechtsgeldig. Het kan daarom raadzaam zijn om eigen gasten voorafgaand bij de huur te informeren over de mogelijkheid dat ambtenaren van de gemeente aan de deur staan voor inspectie, en over dat zij niet verplicht zijn om hen binnen te laten in de woning.

2. Maak gebruik van zwijgrecht

De toezichthouders zijn verplicht om bij binnenkomst van de woning u op uw zwijgrecht te wijzen. Het is verstandig om hier gebruik van te maken en weinig informatie te geven zonder dat u dit heeft overlegd met een advocaat of jurist. Veel Airbnb boetes komen namelijk voort uit informatie waar tijdens een onderzoek terloops naar wordt gevraagd.

3. Vraag het dossier op bij de gemeente

De gemeente besluit om wel of geen boete te geven op basis van de stukken die door de handhavers zijn aangeleverd, zoals foto’s of de advertentie zoals deze op Airbnb is geplaatst. Het is erg nuttig om dit dossier in te zien, aangezien op het moment dat deze stukken niet voldoende bewijs leveren of irrelevant zijn, de boete kan worden ingetrokken bij een bezwaar- of beroepsschrift. Bekijk de bewijsstukken daarom op een kritische wijze om te kijken of deze als ongegrond kunnen worden verklaard.

4. Vraag een Airbnb advocaat om advies

Indien u een bestuurlijke boete voor Airbnb heeft ontvangen is het raadzaam om een gespecialiseerde advocaat te raadplegen. Deze heeft gerichte kennis en kan u daarom goed informeren en helpen met het nemen van vervolgstappen.

5. Dien een zienswijze in

Als u een bestuurlijke boete opgelegd heeft gekregen kunt u altijd een zogenoemde zienswijze indienen. Dit geeft de kans om op een informele manier de gemeente opnieuw naar de zaak te laten kijken. Dit kan een erg belangrijke stap zijn in het proces, omdat de informatie die in een zienswijze wordt vrijgegeven ook tegen de verhuurder kan worden gebruikt. Het is daarom raadzaam om de zienswijze samen met een advocaat op te stellen.

6. Maak bezwaar tegen de bestuurlijke boete

Als de zienswijze geen vruchten afwerpt kan er het zogenoemde bezwaar worden gemaakt. De inhoud van een bezwaarschrift komt meestal sterk overeen met die van de zienswijze. Daardoor is de kans klein dat dit de mening van de gemeente zal doen veranderen. Het is echter wel slim om binnen zes weken bezwaar te maken, aangezien dit u in staat stelt om later in (hoger) beroep te gaan.

7. Ga in hoger beroep tegen de bestuurlijke boete

Indien na de eerdergenoemde stappen de boete nog steeds niet is ingetrokken is de laatste mogelijkheid om in (hoger) beroep te gaan bij de bestuursrechter. Bij een beroepsprocedure wordt het volledige boetebesluit opnieuw getoetst en worden alle feiten kritisch bekeken door een onafhankelijk persoon.

 

Ontvang direct hulp

Advies nodig bij een bestuurlijke boete voor Airbnb- of vakantieverhuur? Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier of neem direct contact met ons op.